Bloggbild Jonas

Avicii och feedback
ingen?😋

”Hej alla, jag hoppas detta Ă€r rĂ€tt forum att posta i men jag har lite lĂ„tar som jag gĂ€rna skulle vilja veta vad andra tycker om.”

SĂ„ börjar en bloggpost som artisten Avicii (som dĂ„ kallade sig Timberman) skrev den 24 februari 2007. Han bad om feedback pĂ„ nĂ„gra lĂ„t­ar som han knĂ„pat ihop hemma i sovrummet pĂ„ Östermalm i Stockholm. En vĂ€djan om att fĂ„ veta vad andra tycker om hans lĂ„tar, egentligen vad marknaden tycker om kvaliteten pĂ„ hans produkter. Det gick inte sĂ„ bra med att fĂ„ feedback den gĂ„ngen. I mars 2007 la han upp nĂ€sta post
.. ”Ingen?😋”.

Även om Avicii vid just detta tillfĂ€lle inte fick nĂ„gon feedback fortsatte han producera musik. Troligen fick han positiv feedback pĂ„ andra sĂ€tt, genom kompisar, vĂ€nner och personer han mötte. I dokumentĂ€ren ”True stories” berĂ€ttar Avicii att han skickade sina lĂ„tar till andra DJ’s (bl.a. LaidBack Luke) och bad om deras Ă„sikt. Och till slut fick han ut sina lĂ„tar pĂ„ marknaden. Resultatet vet vi sĂ„klart, det blev en massiv global succĂ©, och som en av vĂ„ra största artister genom tiderna gick han tragiskt nog bort i början pĂ„ detta Ă„r.

NĂ€r Avicii blev mer kĂ€nd och började spela som DJ fick han förmĂ„nen att i realtid se hur mĂ€nniskor reagerade pĂ„ en lĂ„t han spelade. Att pĂ„ en konsert fĂ„ direkt feedback frĂ„n sin marknad (ungefĂ€r 50.000 pĂ„ en gĂ„ng) Ă€r rĂ€tt unikt. Avicii sĂ„g sina ”kunder” spontant skrika och höja sina armar i luften för att visa sin glĂ€dje nĂ€r den rĂ€tta lĂ„ten spelades. En DJ som dĂ€remot spelar fel lĂ„t fĂ„r snabbt feedback frĂ„n sin marknad. Publiken visar dĂ„ sitt missnöje genom att stĂ„ still och bara glo och i vissa fall till och med lĂ€mna dansgolvet öde.

I intervjuer hĂ€nvisar Avicii flera gĂ„nger till att hans lĂ„tar fĂ„tt ”bra respons” pĂ„ konserter. SĂ€kert upplevde han att lĂ„tarna fick olika respons, nĂ„gra sĂ€mre och plockade bort dem. Att testa nya lĂ„tar, fĂ„ feedback om hur publiken reagerar Ă€r en sjĂ€lvklar utvecklingsprocess för en DJ. I alla fall för en DJ som vill fĂ„ sitt dansgolv att koka och bli rekommenderad till fler gig.

Med mĂ„nga Ă„r i DJ- och nöjesbranschen har jag sjĂ€lv ocksĂ„ sett motsatsen. DJ’s som inte varit intresserade av feedback, inte varit responsiva mot marknaden och bara kört sin grej. Visst, i vissa fall har det kanske fungerat Ă€ndĂ„, men nĂ€stan alltid har dessa artister pĂ„ sikt försvunnit.

Vad kan vi dÄ lÀra oss av Avicii och hans framgÄng? SjÀlvklart handlar mycket om baksidan av att vara artist; stress, prestationsÄngest, det osunda livstempot mm. Men jag vÀljer att minnas hans kreativa förmÄga kopplat till kunskapen om att vilja veta vad mÀnniskor vill lyssna pÄ. Att vilja och kunna fÄ feedback Àr en framgÄngsfaktor i sÄvÀl musikindustrin som andra kommersiella branscher.

PÄ Quicksearch menar vi att viljan att fÄ feedback Àr en del i hemligheten att lyckas med företagandet och affÀrer. En nyfikenhet pÄ vad andra sÀger om dig, bÄde kunder och personal.

Vi har mÀnniskorna och verktygen för att hjÀlpa er att lyckas med detta. Kontakta oss sÄ berÀttar vi mer!

 

 

Skrivet av Jonas Malmberg, grundare, Quicksearch

jonas-malmberg1


Intresserad av mer information?

Vad kul! Vi Àr redo att svara pÄ alla dina frÄgor.
Fyll i dina uppgifter sÄ kontaktar vi dig inom kort.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.